به گزارش ايرنا از ساينس،گياه پاپيروس كه در ايران به آن بوريا مي گويند، در شكل گيري و رشد تمدن مصر باستان نقشي عمده داشت.

بوم شناسان امروزه به اهميت اين گياه در تصفيه آب پي برده اند و اميدوارند بتوانند مردم را هم از ارزش آن آگاه كنند.

مصريان باستان هزاران سال پيش از ساقه پاپيروس (بوريا) كاغذ ساختند.

صدها هزار كتاب در كتابخانه سلطنتي اسكندريه و 58 كتابخانه عمومي شهر رم و تمام ادبيات جهان و كتاب هاي مقدس آن دوران روي كاغذهايي از جنس پاپيروس ساخته شده است.

اما ارزش پاپيروس تنها به كاغذ محدود نمي شود.

جان گوده، نويسنده و بوم شناس اظهار كرد :دانشمندان دوران باستان پاپيروس را شگفتي عصر مي دانستند.

به گفته وي شايد تمدن مصر بدون پاپيروس رشد نمي كرد.

در دره رود نيل، افراد براي انجام كارهاي روزانه بايد از آب رد مي شدند، و براي اين كار به قايق احتياج داشتند، و قايق ها را از چوب پاپيروس (بوريا) مي ساختند.

كاربرد اين قايق ها مثل قايق هاي امروزي از جنس فايبرگلاس بود. مردم اتيوپي هنوز هم قايق هايي از جنس پاپيروس مي سازند، بنابراين ما مي دانيم كه اين قايق ها چه شكلي است.

آنان دريافتند كه مي توانند خانه هايشان را روي همان قايق ها بنا كنند. به اين ترتيب لازم نبود روي زمين سفت خانه بسازند، و مي توانستند روي آب هم زندگي كنند.

آنان متوجه شدند كه با استفاده از بوريا همه چيز بسازند؛ از سبدهاي حصيري تا دمپايي و طناب و غيره. آن قدر طناب درست مي كردند كه مازاد آن را صادر مي كردند. بنابراين پيش از آن كه كاغذ اختراع شود پاپيروس در زندگي روزمره مصريان نقش عمده اي داشت.

در طول قرن ها، بسياري از باتلاق هايي كه بوريا در آن مي روييد خشك شد.

گوده گفت :مرداب ها به نظرمردم فضاهاي «هدر شده» اي بود كه مي توانستند در آن مزرعه يا خانه بسازند.

به گفته اين بوم شناس، در روند تبديل باتلاق به مزرعه و خانه، يك منبع طبيعي باورنكردني از بين رفت. علاوه بر انواع اشيايي كه با استفاده از ساقه پاپيروس ساخته مي شود، باتلاق هاي محل رشد اين گياه زيست گاه انواع پرندگان و ماهي هاست و مي تواند به كنترل آلودگي محيط زيست كمك كند.

وي ادامه داد:در تمام آن سال ها، پاپيروس فاضلاب و آب هاي سطحي و لجن ها را تصفيه مي كرد. در واقع پاپيروس گياه بسيار موثري براي پاك سازي باتلاق هاست.

گوده افزود: پاپيروس كه بيشترين سرعت رشد را در ميان گياهان روي زمين دارد توجه دوباره مسئولان را به خود جلب كرده، و نمونه اش پروژه هاي متعددي است كه در مصر براي احياي مرداب ها براي تصفيه فاضلاب ها به اجرا درآمده است .

وي اضافه كرد :بسياري از دانشمندان و مهندسان تازه به ارزش تصفيه آب از اين طريق پي برده اند، چون روشي است كه بسيار ارزان تمام مي شود. در همه سطوح مي توان از آن استفاده كرد.

گوده افزود: لازم نيست به مردابي كه در نزديكي است دست بزنيد كاري به آن نداشته باشيد متوجه مي شويد كه خود به خود كار تصفيه را انجام مي دهد. يا اين كه مي توانيد يك سيستم مديريت شده داشته باشيد يعني آب آلوده را با استفاده از كانال هاي بتوني مردابي هدايت كنيد و به اين ترتيب آلودگي آب را بزداييد.

هم اكنون متخصصان روي اين روش كار مي كنند. و اين همان روش فيلتر كردن مردابي است كه ما در آمريكا به كار گرفته ايم.

گوده در كتابش با عنوان «پاپيروس، گياهي كه دنيا را به چالش گرفت» مي نويسد باتلاق هايي كه پاپيروس در آن ها مي رويد مي تواند كليد پايداري در برخي از نقاط بي ثبات جهان باشد. به نظر او در حالي كه منابع آب شيرين در سطح جهان كاهش شديدي يافته، پاپيروس مي تواند به حفظ اين منابع كمك كند.

تالاب يا باتلاق را مكاني مي دانند كه آب به داخل آن فرو مي رود و هرگز از آن بيرون نمي آيد. آبي كه از راه باتلاق ها در زمين فرومي رود، ذخيره آب هاي زيرزميني را كه ديده نمي شود، دوباره پر مي كند.

پاپيروس هم به خاطر شكل خاصي كه دارد، مثل چتري اي روي باتلاق را مي پوشاند و سد بسيار مرطوبي زير آن درست مي شود. و اين عالي است چون جلوي هدررفتن آب را مي گيرد.

همچنین بخوانید: معرفی گل پاپیروس و روش نگه داری آن

بنابراين وجود باتلاقي با پاپيروس بسيار بهتر از فضاي روبازي مثل مخزن آب روباز است.

اگر در يك منطقه خشك ذخاير آبي روباز داشته باشيد، مقدار زيادي از آن آب از طريق تبخير از دست مي رود.

گوده به كشورهاي مصر، سودان، اتيوپي، اوگاندا و ديگر مناطقي كه گياه پاپيروس در آن مي رويد سفر كرده است. او با كارشناسان آب در آن مناطق همكاري مي كند تا باتلاق هاي پاپيروس خيز را حفظ يا احيا كند. به گفته اين بوم شناس اين كار براي اقتصادهاي محلي بسيار مفيد است.

در سال هاي آينده تالاب ها براي مردم كشورهاي سودان، آفريقاي مركزي و جنوبي مثل طلا باارزش خواهد بود، چون جزو جاذبه هاي گردشگري مي شود. اين باتلاق هاي پاپيروسي منبع طبيعي براي تقريباً همه چيز است: از كشاورزي محلي، تا كشاورزي در مقياس كوچك، همه از آبي كه از اين سيستم به دست مي آيد استفاده خواهند كرد.

گوده به آينده خوش بين است و حال كه مردم بارديگر به مزاياي پاپيروس پي مي برند، اميدوار است اين گياه بار ديگر در سرزميني كه برآن حكم مي كرد، برويد.

منبع: ایرنا