دمکرده گیاهی (دمنوش)

دمنوش به دلیل حفظ اکثر مواد موثره گیاهی از بهترین و با ارزش ترین روش­های تهیه داروهای گیاهی محسوب می­شود. بطور معمول قسمت­های گیاهی نظیر گل، گل آذین، برگ، دانه و سرشاخه های گل دار بصورت دم کرده مورد استفاده قرار می­گیرد. توصیه می­شود از دمکرده به صورت تازه استفاده شود.

جوشانده گیاهی

روش جوشاندن برای تهیه داروهایی بکار می­رود که از ریزوم، ریشه، پوست، رزین یا دانه های گیاهان تهیه می­گردند ویا هنگامیکه اطمینان حاصل شود که در اثر جوشاندن، مواد متشکله و موثره یا دارویی گیاه از بین نمی­رود و یا بوسیله آب سرد و حتی آب گرم از درون سلول های گیاهی خارج نمی­شوند، آن را می­جوشانند. جوشانده را برای مصرف سه وعده در شبانه روز تهیه می­کنند و برای روز بعد مجددا جوشانده تهیه می شود. در تهیه دمکرده­ها، جوشانده­ها و خیسانده­ها هرگز نباید از ظروف فلزی استفاده شود.

تمامی نکات تولید دمنوش، تی بگ، جوشانده و خواص هر یک از دمنوش های گیاهی، نحوه انبار داری و بسته بندی و… در آموزشگاه جوانه سبز در دو بخش مقدماتی و پیشرفته برگزار می گردد.

تیزان

تیزان به مایعات دارویی اطلاق می­شود که معمولا از تاثیر آب بر روی اعضاء مختلف گیاهان نظیر برگ، ریشه، ساقه، گل، میوه، دانه و پوست آن­ها و حتی مواد حیوانی و معدنی تهیه می­شود. تیزان­ها بر حسب نوع ماده دارویی موجود در گیاه بصورت انحلال ساده، خیساندن، دم کردن، جوشاندن، دیژس تیون ( نگهداری دارو و حلال برای مدتی در دمای معین) و لیکسیویاسیون (تجزیه کردن بوسیله شستشو) مواد دارویی، در آب مقطر یا آب آشامیدنی تهیه می­شود.

تنتور گیاهی

طرز تهیه تنتور بدین صورت است که گیاه دارویی خشک شده را در الکل اتیلیک 25 درصد خیسانده و به مدت 15 روز در محل قرار داده و آن را تکان می­دهند. بعد از گذشت زمان، محلول را از صافی عبور داده تا تنتور گیاهی حاصل شود. محلول بدست آمده تا 2 سال قابلیت نگهداری دارد. تنتور گیاهی را باید در شیشه­های تیره رنگ و درب دار نگهداری نمود.

ضماد، کمپرس

معمولا گیاهان دارویی مورد نظر را بصورت خمیر در آورده و بطور مستقیم روی عضو مورد نظر قرار می­دهند. روش سریع درست کردن ضماد شامل افزودن یک قسمت از داروی مورد نظر به یک قسمت از هریک از انواع روغن بادام، عسل یا موم است.

بخور گیاهی

باتوجه به فرار بودن برخی از مواد موجود در گیاهان نظیر ترکیبات معطر و یا آروماتیک آن ها را بصورت بخور می­سازند که بر اثر جوشاندن یا حرارت دادن مواد گیاهی دارویی در محیط آزاد شده و از طریق استنشاق وارد مجاری تنفسی شود.

انفیه

هر گیاهی که خواص عطسه آوری دارد و آن را از طریق بینی به سمت بالا می کشند، انفیه می گویند. این گیاهان معمولا معطر هستند. انفیه برای بیماری هایی از جمله درمان مجاری تنفسی، میگرن و علی الخصوص سینوزیت بسیار موثر است.

پمادها و کرم­ها

پمادها در واقع ترکیبات دمکرده روغنی گیاهان دارویی هستند که با موم سفت شده اند. جهت ساختن پماد ها از نوع آفتابگردان، بادام یا گردو استفاده می­شود تا پماد حاصله کاملا خنثی باشد. کرم­ها حاوی آب یا عصاره­های آبی و روغن می­باشند و لذا طبیعت سرد تری دارند.

کپسول­های گیاهی

قسمت های گیاهی را در هاون بصورت پودر درآورده و این قسمت­های پودری را در داخل پوشش ژلاتینی در اندازه های مختلف می­ریزند. کپسول های گیاهی را در ظروف شیشه ای تیره نگهداری می­کنند و تا 4 ماه در جای خنک قابل نگهداری است. از این روش جهت کاهش طعم تلخی پودرهای تلخ و طعم بد دارو استفاده می­شود.

شیاف

ترکیبی از گیاهان که با شیاف پایه نظیر کره، نارگیل یا ژلاتین گلیسیرین دار مخلوط شده و به اشکال خاصی جهت ورود به درون مقعد، مهبل یا مجاری ادراری در می­آید. شیاف­های پایه در دمای اتاق جامد بوده اما در بدن ذوب شده و ماده موثره آن­ها جذب بدن می­شود.

از دیگر روش­های استفاده از گیاهان دارویی می­توان به روغن­ها،کرم و ژل­های گیاهی، حب یا قرص،عرقیجات، اسانس­ها، صابون سازی،ماسک­ها و …

در آموزشگاه جوانه سبز تمامی روش های استفاده از گیاهان دارویی در دوره­ های مختلف به شما عزیزان آموزش داده می ­شود.